Program de weekend

Sâmbătă, 20 noiembrie
16:00 – Conferinţa „Guy Delisle şi banda desenată autobiografică” cu Guy Delisle (Franţa)
17:30 – Conferinţa „Scurtă istorie a benzii desenate francofone” cu Sylvain Coissard (Franţa)

Duminică, 21 noiembrie
14:00 – Sesiune de autografe Guy Delisle (Franţa) la standul Institutului Francez din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus (Romexpo)
15:30 – Masa rotundă „Banda desenată, o industrie creativă” cu Jean Auquier (Wallonie-Bruxelles), Sylvain Coissard (Franţa), Guy Delisle (Franţa) şi autori români de BD, la Salonul de Ceai, Târgul de Carte Gaudeamus (Romexpo)
18:00 – Închiderea Salonului European de Bandă Desenată în prezenţa lui Jean Auquier (Wallonie-Bruxelles), la Galeria Etaj ¾ (incinta TNB)

Guy Delisle, creatorul de BD, s-a născut pe 19 ianuarie 1966 în Québec (Canada). De mai mulţi ani, el locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Franţa. După terminarea studiilor de animaţie la Sheridan College din Oakville (Ontario), lucrează în diverse studiouri de creaţie din mai multe ţări: Canada, Germania, Franţa, China, Coreea de Nord, precum şi în Insula Réunion. Experienţa de „supervizor de animaţie” pe care a trăit-o în Asia i-a oferit subiect de inspiraţie pentru două albume autobiografice, Shenzhen publicat în 2001 şi Pyongyang publicat în 2003. În Chroniques birmanes, apărut în 2007, vorbeşte despre anul petrecut în Rangoon unde a urmat-o pe soţia sa, membră a asociaţiei Medici fără Frontiere.

Din 2007, Sylvain Coissard lucrează ca agent şi consultant independent pe probleme de cesiune a drepturilor de autor (editură, presă, audiovizual) pentru mai mulţi scriitori şi editori, după ce, timp de cincisprezece ani, a fost coordonatorul activităţilor legate de cesiunea drepturilor de autor în cadrul mai multor edituri, precum Éditions du Rouergue şi Éditions Delcourt. A mai colaborat cu edituri precum: Éditions Palette (cărţi despre artă pentru copii), Éditions Paquet, Futuropolis, Xiao Pan, Gallimard Jeunesse şi Marabout (benzi desenate). Autorii Lewis Trondheim, Guy Delisle, Emile Bravo, Mathieu Sapin, Romain Hugaul fac parte dintre clienţii săi. Face, de asemenea, parte din colectivul de organizatori ai expoziţiilor prezentate în cadrul manifestării „Rencontres de la bande dessinée et de l’illustration” din Bastia. Îşi desfăşoară activitatea la Nîmes, oraşul în care locuieşte.

Director General al Centrului Belgian de Bandă Desenată de la Bruxelles, Jean Auquier este jurnalist. După mulți ani de activitate în domeniul presei scrise, devine asociat la crearea unui mare muzeu care are ca obiectiv conservarea și promovarea benzii desenate (1989). Autor al mai multor expoziții tematice legate de banda desenată, Jean Auquier a semnat numeroase monografii de desenatori, iar expertiza sa în domeniu este recunoscută pe plan internațional.