Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Cultural Român
prezintă expoziţia de autor dedicată creaţiei Liviei Rusz, artist BD şi
ilustratoare a peste 80 de cărţi pentru copii, scrise de autori români
şi maghiari în anii 1970-1980.
Curator: Alexandru Ciubotariu
Livia Rusz (grafician, pictor, ilustrator, artist BD) a lucrat la revista pentru copii Napsugár din Cluj, începând din anul 1958. În 1963 a creat, împreună cu scriitorul Fodor Sándor, cel mai cunoscut pitic din mitologia româno-maghiară – Csipike / Cipi – iniţial personaj de BD, devenit apoi eroul din cinci nemuritoare povestiri, tipărite în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi.
Începând din anul 1966, Livia Rusz a publicat benzi desenate şi în limba română, în revistele pentru copii Arici Pogonici, Cravata Roşie, Luminiţa, Cutezătorii şi Şoimii Patriei, a semnat 4 albume de benzi desenate şi peste 80 de cărţi bogat ilustrate. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi.
La sfârşitul anului 1987, Livia Rusz s-a stabilit la Budapesta, unde în anul următor i-a fost publicată cartea de bandă desenată de mare succes Nem mind arany, ami fénylik / Nu tot ce străluceşte e aur, urmată de albumul Miskati közbelép / Miskati intervine. În 1998 a început colaborarea cu Ferenc Kiss, colecţionar şi scenarist de benzi desenate. Împreună au creat povestea Prométheusz, a rosszmájú jótevő / Prometeu, binefăcătorul cu intenţii rele şi au publicat o serie de aventuri ale lui Kalamajka în revista Dörmögő Dömötör.