Lansarea romanului grafic Travesti de Mircea Cărtărescu de Edmond Baudoin

Joi, 10 noiembrie, ora 18.00, la galeria Foto Anexa a Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (Calea Moşilor, nr. 62-68) va avea loc lansarea în prezenţa autorilor a romanului grafic Travesti de Mircea Cărtărescu de Edmond Baudoin. Publicat de curând de Editura Humanitas şi Jumatatea plină, proiectul editorial realizat cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti va fi prezentat în cadrul Salonului European de Bandă Desenată care se desfăşoară între 3 şi 20 noiembrie.

Lansarea va fi urmată de o masă rotundă pe tema adaptării literare în banda desenată la care vor participa cei doi autori, Mircea Cărtărescu şi Edmond Baudoin, scriitorul şi jurnalistul Cezar-Paul Bădescu şi Anamaria Pravicencu, membru fondator al Asociaţiei Jumatatea plină.

Analist al relaţiilor interumane, dar şi al provocărilor creatoare, Edmond Baudoin a reuşit să extindă potenţialul deja amplu al autobiografiei prin întâlnirea cu romanul Travesti de Mircea Cărtărescu. În Travesti, Cărtărescu povesteşte o adolescenţă tulburată, la limita schizofreniei, însă Baudoin nu face doar o simplă adaptare a textului, ci îl acaparează ca pe o materie primă şi ne oferă propria sa lectură a romanului, pentru ca astfel să se poata proiecta mai bine el însuşi. Edmond Baudoin alternează deci transcrierea romanului Travesti cu întâlnirile pe care le-a avut cu Mircea Cărtărescu, care la rândul său se transpusese în Victor, personajul romanului său. Romanul grafic rezultat este un fel de autobiografie distorsionată, în care obsesiile lui Cărtărescu rezonează cu cele ale lui Baudoin: sex, nebunie şi angoasa sunt ingredientele acestei experienţe ale transfuziei halucinante dintre un scriitor şi un autor de bandă desenată.

Sunt oameni care te fac să creşti, iar Mircea Cărtărescu este unul dintre aceştia. De fiecare dată când am fost în prezenţa lui, am încercat să fiu mai frumos. Asta numesc eu să creşti. – Edmond Baudoin

Autor de notorietate pentru reînnoirea benzii desenate din ultimii 30 de ani, Edmond Baudoin a publicat peste 50 de titluri, iniţial la marile edituri franceze (Futuropolis, Glénat, Les Humanoides Associés, Dupuis, Gallimard), acordând însă, destul de repede, prestigiul său editurilor independente ce au apărut la începutul anilor 1990, în special L’Association, cu care a semnat câteva dintre cele mai poetice romane grafice scrise vreodată. El a câştigat de trei ori prestigiosul premiu Alph'Art acordat de Festivalul de Bandă Desenată de la Angouleme
(Franţa).

Expoziţie şi eveniment realizate de Jumătat ea plină, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei