Expoziția Semne și Desemne

Muzeul Benzii Desenate prezintă expoziția Semne și Desemne: planșe originale Nichita Stănescu – Sandu Florea (3-20 noiembrie 2011)

Expoziția „Semne și Desemne“ aduce în atenția publicului planșele originale rezultate, în urmă cu aproape trei decenii, din colaborarea artistică inedită dintre Nichita Stănescu și Sandu Florea.
Expoziția de reproduceri a fost prezentată pentru prima dată în cadrul Muzeului Benzii Desenate, alături de cartea-obiect Semne și Desemne realizată de Alexandru Ciubotariu.


Încurajat de interesul arătat de Nichita Stănescu pentru inovatorul său album Carusel (1982), Sandu Florea îi propunea poetului, aflat după publicarea volumului Noduri și semne în căutarea unor formule noi, o colaborare: o carte de poezie în benzi desenate. Intitulat de Nichita Stănescu Semne și Desemne, volumul avea să rămână într-un sertar, în stadiu de proiect, după moartea poetului în 1983 și cererea de emigrare depusă ulterior de Sandu Florea.
„Acest proiect renaşte acum (…) cu concursul curatorului Muzeului Benzii Desenate, Alexandru Ciubotariu. El m-a întrebat dacă mai am planşe originale de benzi desenate publicate înainte de Revoluţie pentru colecţia de artă BD a muzeului. Căutând prin arhiva mea personală am redescoperit litografiile cu ilustraţiile la poeziile lui Nichita. Albumul Semne şi Desemne este o carte-obiect executată manual de Ciubotariu în 80 de exemplare numerotate de autor“, declară Sandu Florea.
Lucrările originale se află în premieră în cadrul Salonului European de Bandă Desenată.

Expoziţie prezentată de Institutul Cultural Român