O Přibjehi / Povestirile romilor

O PŘIBJEHI - Prima trilogie cehească de benzi desenate dedicată povestirilor romilor
(Autori: Máša Bořkovcová, Markéta Hajská și Vojtěch Mašek, 2010)

Trilogia de benzi desenate „O Přibjehi / Povestirile romilor“ este o combinație unică între lumea benzilor desenate și a unor domenii care, la prima vedere, nu par să aibă ceva în comun cu acestea, cum ar fi antropologia, ingvistica, documentaristica sau studiile asupra comunităților de romi.
Fiecare dintre cărți poartă denumirea unor eroi romi reali ale căror povești au fost tratate de Máša Bořkovcová, expert pe problemele romilor, de antropologul Markéta Hájská și de către scenaristul de benzi desenate Vojtěch Mašek, pe baza unor povestiri orale. Fiecare carte este, asemenea fiecărui erou, diferită din punct de vedere al conținutului, structurii și realizării plastice.
Scopul întregului proiect este să aducă la cunoștința unui public mai larg lumea unica a câtorva personaje rome.
Relatarea întâmplărilor, ca drum al omului către om și, în același timp, către sine însuși, este posibilă mai ales datorită prieteniei strânse a eroilor principali cu autorii, care fac parte ei înșiși din întâmplările povestite. Prezența acestora în benzile desenate mărește gradul de autenticitate, scoate în evidență angajarea personală și relațiile cu eroii, punând întrebări și, din când în când, și bazele, logica și direcția povestirii.
Toți cei trei eroi principali ai benzilor desenate sunt romi, personalități cu povești de viață interesante. De
exemplu, Albina, căreia îi este dedicată prima carte, este o tânără care și-a petrecut majoritatea vieții în așezările rome din Slovacia. Viața ei se schimbă în momentul în care, în așezarea în care locuiește împreună cu soțul și cei șapte copii, sosește Karel, voluntar într-o organizație umanitară. La scurt timp, soțul Albinei moare în mod tragic. Karel și Albina se îndrăgostesc unul de altul, se căsătoresc și li se naște un fiu. Povestirea se sfârșește în Cehia, unde se mută. Dialogul banal de la sfârșit ancorează relația romantică în realitate, iar cititorul nu este atât de dulce îmbătat de happy-end, ci realizează că și cea mai înflăcărată relație sfârșește în stereotip, căruia fiecare dintre noi i se poate cu greu sustrage.
Expoziție prezentată de Centrul Ceh