Poveşti care nu pot fi verificate

sâmbătă, 12 noiembrie / 16.00
Banda desenată şi arta plastică contemporană / conferinţă cu Dominique Goblet


Opera lui Dominique Goblet se situează la interstiţiile dintre banda desenată şi arta plastică, o terra incognita cu populaţii ciudate, o zonă de exploraţie fertilă, şi de asemenea un gest literar.
Autobiografia se împleteşte cu ficţiunea: viaţa „adevărată”, viaţa trăită este o materie sensibilă, volatilă, incoruptibilă, adeseori redutabilă, pe care Dominique Goblet o decupează, compune, sculptează, cu scopul de a instala acest timp indocil într-o carte.
Faire semblant c’est mentir (L’Association) este o carte în care timpul joacă un rol complet: autoarea a integrat naraţiunii schimbările de stil, dar şi evenimentele apărute în viaţa ei într-o structură elaborată de căutări stilistice şi narative rar egalate de banda desenată.
Chronographie (L’Association), prezentată sub formă de proiecţie, adună integralitatea experienţei efectuate de Dominique Goblet şi fiica sa: 273 de portrete realizate reciproc, la o săptămână din două, timp de 10 ani.
În cartea Les Hommes-loups (FRM K), Dominique Goblet extrage din carnetele ei o serie de desene ce compun un vis agitat, o flacără de culori în care se amestecă amintiri de fotografii de familie, frică de păr, de dinţi şi de oase.
Dominique Goblet face parte dintr-o generaţie marcantă de autori de bandă desenată ce a apărut la începutul anilor 1990 în Belgia, iniţial în jurul revistei Frigo, iar astăzi reprezentaţi de editurile Fremok, La Cinquième couche, L’Employé du moi, George, Nos restes.

Evenimente realizate de Jumătatea plină şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles