Stigmata de Lorenzo Mattotti

După terminarea studiilor de arhitectură, Lorenzo Mattotti se consacră ilustraţiei şi benzii desenate, fiind astăzi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi la scară internaţională. Încă de la începutul carierei, el urmăreşte înnoirea esteticii şi a limbajului benzii desenate. Opera sa a evoluat cu o puternică şi constantă coerenţă, însă mereu cu eclectismul celui ce îndrăzneşte să inoveze. Cărţile sale sunt traduse în întreaga lume. A realizat  coperte pentru The New Yorker, Le Monde, Suddeutsche Zeitung şi numeroase afişe emblematice: Cannes 2000, Lire en Fête, etc. În 2004 a lucrat pentru filmul Eros de Wong Kar-Wai, Soderbergh şi Antonioni, iar în 2010 a realizat cartea The Raven împreună cu Lou Reed.

O pădure de sârmă ghimpată, aridă şi confuză, astfel descrie Mattotti viaţa eroului pe care l-a desenat. Cu palmele găurite, un singuratic beţivan, fără obligaţii sau loc de muncă, primeşte două dintre cele cinci stigmate ale lui Iisus. Răni ce nu se închid şi sângele care curge neîncetat. Cu totul inexplicabil. Bărbatul devine rătăcitor, un proscris. Straniul lui „talent” stârneşte spaimă, devoţiune, dezgust, fascinaţie – pe scurt, aproape întreaga paletă de emoţii umane, până la dezlănţuiri de violenţă, în pragul morţii. Întors din întuneric, transfigurat de aceste răni misterioase, el descoperă în cele din urmă un sens profund al propriei vieţi: o renaştere, poate chiar o răscumpărare a sufletului.
Inspirat de o nuvelă cutremurătoare de Claudio Piersanti, Lorenzo Mattotti construieşte în alb-negru un roman grafic de o forţă impresionantă ce îl tulbură pe cititor şi îl transformă.

Expoziţie realizată de Jumătatea plină, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei

Lansarea romanului grafic Stigmata de Lorenzo Mattotti (Editura Art şi Jumătatea plină, cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti) va avea loc în data de 22 noiembrie, ora 18.00, în prezenţa autorului / Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5, Bucureşti)