Călătorie în cea de-a 9-a dimensiune: Banda desenată Valonia-Bruxelles

În Belgia francofonă, banda desenată,numită în mod obișnuit cea de-a noua artă, este o veritabilă instituție! Chiar dacă majoritatea familiilor dețin câte o colecție sau o bibliotecă dedicată benzii desenate, chiar dacă mai mult de jumătate dintre cărțile editate sau produse în Belgia sunt albume BD, totuși cei peste o mie de desenatori și scenariști sunt aceia care, de un secol încoace, au făcut ca Valonia-Bruxelles să fie țara Benzii Desenate.
Apărută în ziare și reviste, banda desenată belgiană a crescut în frumoasele albume cartonate, format care i-a adus  succesul. Astăzi, editarea de bandă desenată este foarte diversificată. Dezvoltarea schimburilor culturale și democratizarea mijloacelor de producție au determinat apariția în librării a multiplelor formate. Și chiar dacă acestea rămân mărturie pentru legătura puternică dintre creatori și cititori, operele sunt adaptate cu succes și în industria cinematografică sau în cea a virtualului.
Reflectări ale societății, ale realităților acesteia și ale imaginarului său, subiectele abordate de banda desenată din Valonia și din Bruxelles sunt de o mare bogăție. Aventuri și istorie, umor și supranatural, realism și fantezie – acestor subiecte li s-au adăugat curente noi, impresioniste sau experimentale, care se regăsesc în tiraje limitate, precum și în romane grafice.
Prin intermediul acestor genuri, expoziția realizată de Wallonie-Bruxelles International cu sprijinul Centrului Belgian de Bandă Desenată (Bruxelles) și prezentată de către Delegația Wallonie-Bruxelles, vă propune să descoperiți, sau să redescoperiți, peste 60 de maeștri ai benzii desenate belgiene, din Valonia și din Bruxelles, din toate generațiile. Ei sunt o frumoasă imagine a creativității și dinamismului Valoniei-Bruxelles.
Expoziție realizată de Wallonie-Bruxelles International cu sprijinul Centrului Belgian de Bandă Desenată (Bruxelles)