Bernard Swysen şi Jean Auquier la Salonul European de Bandă Desenată

Vineri, 4 noiembrie 2011
15.30 Vizită ghidată a expoziţiei „Călătorie în cea de-a 9-a dimensiune“ pentru elevi şi studenti, cu Jean Auquier (Valonia-Bruxelles)
17.00 Sesiune de autografe cu Bernard Swysen (Valonia-Bruxelles)

Sâmbătă, 5 noiembrie / 12.00-13.30
Atelier de creaţie BD
cu Bernard Swysen (Valonia-Bruxelles)

Sâmbătă, 5 noiembrie / 17.30-19.00
Conferinţa „Benzi desenate în dialog“ cu Bernard Swysen şi Jean Auquier 

Bernard Swysen este autor și profesor de bandă desenată la Academia de Artă din Bruxelles. A debutat cu seria Rouletabille, creată împreună cu scenaristul André-Paul Duchâteau, care a obținut, în 1990, Premiul Festivalului de la Saint Nazaire. Urmează aventurile bebelușului Capucine, apărute în revista Morning din Japonia, apoi aventurile lui Noisette, hamsterul pe care Bernard Swysen l-a creat la vârsta de 7 ani pentru ziarul școlii. Aventurile cestui personaj au apărut la Editura Joker și au fost recompensate cu Premiul de debut la Festivalul de la Durbuy (1999). În 2004, apare la aceeași editură un al doilea volum, Les inédits de Noisette, numerotat și semnat în o mie de exemplare. Bernard Swysen a semnat atât desenul, cât și scenariul seriei „Albert Lombaire“, care a apărut în anul 2000 la Editura Casterman, albumele acestei serii fiind editate și în portugheză (Editura Book Tree), în greacă (Editura Mamouth) și în olandeză (Editura Casterman). Ca urmare a întâlnirii cu realizatorul Claude Lelouch, pe care Bernard Swysen îl admiră enorm, se naște o frumoasă colaborare concretizată prin apariția unui diptic, Toute une vie (Editura Soleil, 2004). Aceeași colaborare este la baza albumului Si Dieu le veut (publicat în 2008 la Editura Emmanuel Proust), precum și a adaptării în bandă desenată a filmului cult al lui Claude Lelouch, L’Aventure, c’est l’Aventure (Editura Bamboo, 2010).

Jean Auquier
Director general al Centrului Belgian de Bandă Desenată de la Bruxelles, Jean Auquier este jurnalist. După mulți ani de activitate în domeniul presei scrise, devine asociat la crearea unui mare muzeu care are ca obiectiv conservarea și promovarea benzii desenate (1989). Autor al mai multor expoziții tematice legate de banda desenată, Jean Auquier a semnat numeroase monografii de desenatori, iar expertiza sa în domeniu este recunoscută pe plan internațional.