Banda desenată contemporană din Portugalia

Expoziţia portugheză este comisariată şi adnotată de profesorul şi criticul BD Pedro Vieira de Moura, una dintre cele mai active şi prolifice figuri din domeniu. Lucrările prezentate la Salonul European de Bandă Desenată au participat şi la expoziţia de bandă desenată portugheză contemporană „Tinta nos Nervos“, organizată de Pedro Vieria de Moura la începutul anului 2011 la Lisabona.

Banda desenată portugheză (sau „poveşti în pătrăţele“ cum mai este denumită) are o lungă tradiţie, dovadă fiind asociaţiile, cluburile, librăriile, universităţile, festivalurile care încă o susţin, o cercetează şi o teoretizează. Prezenţa criticii de specialitate este un instrument deosebit de important pentru vizibilitatea şi evoluţia benzii desenate contemporane, acompaniindu-i noile modalităţi de expresie şi facilitând lectura lucrărilor.
Filipe Abranches, Paulo Monteiro, Susa Monteiro şi Marco Mendes sunt patru dintre artiştii momentului în artele vizuale şi în domeniul publicistic afiliat, prezenţi în proiecte naţionale şi internaţionale.
Lucrările nu sunt o reprezentare „clasică“ a benzii desenate, ci folosesc un limbaj foarte personal, în unele cazuri instrumental, care trebuie citit ca o poezie. Expoziţia „Banda desenată contemporană din Portugalia“ ilustrează în 40 de planşe originale personalităţile celor patru autori, cu stiluri bine conturate, referinţe
literare şi sociale actuale, abordări lirice ale cotidianului.
Expoziţie realizată de Ambasada Portugaliei cu sprijinul Institutului Camões

Vineri, 4 noiembrie / 18.30-19.30
„Câteva idei despre banda desenată contemporană din Portugalia“, cu Pedro Moura (curator)